Otvoren natječaj CIP INTELLIGENT ENERGY - EUROPE težak 65 milijuna eura
 
NATJEČAJ JE OTVOREN DO 08.05.2013.
 
SLUŽBENA STRANICA EU ZA PROGRAM INTELLIGENT ENERGY - EUROPE
 
Bruxelles/Zagreb, 14. prosinca 2012. - Europska unija otvorila je javni natječaj CIP INTELLIGENT ENERGY - EUROPE težak 65 milijuna eura, a mogu se prijaviti i hrvatski poduzetnici sve do 08. svibnja 2013. godine, izvijestio je Savez za energetiku Zagreba.
 
Savez za energetiku Zagreba, već tradicionalno, radi pružanja pomoći i u nadi za što većim odazivom hrvatskih poduzetnika objavio je hrvatsku verziju teksta javnog natječaja koja je dostupna na: http://www.croenergo.eu/Hrvatska-verzija-teksta-javnog-natjecaja-CIP-INTELLIGENT-ENERGY-EUROPE-10528.aspx.
 
Također, Energo Media Servis će 18. siječnja 2013. godine održati Seminar 'Kako iskoristiti sredstva iz programa CIP INTELLIGENT ENERGY', a pojedinosti o sudjelovanju možete pogledati ovdje: http://www.croenergo.eu/Seminar-Kako-iskoristiti-sredstva-iz-programa-CIP-INTELLIGENT-ENERGY-10495.aspx.
 
Riječ je o natječaju u okviru programa INTELLIGENT ENERGY - EUROPE čiji je cilj doprinijeti sigurnoj, održivoj i cjenovno kompetitivnoj energiji za Europu kroz poticanje energetske učinkovitosti i racionalnog korištenja energetskih resursa, promicanje novih i obnovljivih izvora energije, potporu energetskoj diversifikaciji i promicanje energetske učinkovitosti i korištenja novih i obnovljivih izvora energije u transportu.
 
Program posebno doprinosi EU Strategiji "ENERGY 2020", a u operativnom smislu pokriva djelovanje u sljedećim područjima - energetska učinkovitost i racionalno korištenje energetskih resursa (SAVE), novih i obnovljivih izvora energije (ALTENER) i energije u transportu (STEER) kojim se potiče energetska učinkovitost i korištenje novih i obnovljivih izvora energije u prometu.
 
Indikativni ukupni iznos na raspolaganju u okviru ovog natječaja je 65 milijuna eura (SAVE - 15,6 milijuna eura, ALTENER - 12,6 milijuna eura, STEER - 9,6 milijuna eura i integirane inicijative - 27,2 milijuna eura) za programe koji maksimalno mogu trajati 3 godine, a po pojedinom programu se osigurava sufinanciranje u iznosu od 75% ukupno prihvatljivih troškova. Prijedlozi programa mogu se dostaviti isključivo u elektronskom obliku, a obrazac za prijavu dostupan je na http://ec.europa.eu/intelligentenergy.
 
Podnositelji zahtjeva mogu biti pravne osobe, bilo javne ili privatne te osnovane na području Europske unije, Hrvatske, Norveške, Islanda, Lihtenštajna i Makedonije. Natječaj je otvoren do 08. svibnja 2013. godine u 17:00 sati. Važno je naglasiti kako se ne financiraju istraživanja, razvoj tehnologija i investicije u opremu kao ni izolirane, pojedinačne akcije na nacionalnoj ili lokalnoj razini. Posebnost ovogodišnjeg natječaja je u tome kako se više neće poticati projekti osvješćivanja javnosti već, između ostalog, poticanja krajnjih potrošača na kupovinu zelenih usluga, proizvoda i tehnologija.
 
---

Objava zadnjeg natječaja u okviru programa Intelligent Energy - Europe II (IEE II) ujedno ne označava i potpuno ukidanje toga programa. Naime, od listopada do rujna 2012. godine Europska unija održala je javno savjetovanje o programu Intelligent Energy – Europe III (IEE III) – nasljedniku IEE II, a koji bi trebao biti sastavnim dijelom HORIZON 2020 od 2014. do 2020. godine.

HORIZON 2020 najnoviji je okvirni program koji će u periodu od 2014. do 2020. godine sa 80 milijardi eura financirati istraživačke tehnologijske i inovacijske projekte. Tako će se po prvi puta pod istim nazivnikom naći projekti razvoja i komercijalizacije, što dosad nije bio slučaj.

Detaljnije informacije o ovom natječaju možete dobiti putem EU Deska Banco Popolare Croatia slanjem upita na mail europa@bpc.hr.

-----

O Desku Europske unije Banco Popolare Croatia

Desk Europske unije Banco Popolare Croatia namijenjen je informiranju obrtnika, malih i srednjih poduzetnika o raspoloživim sredstvima unutar pretpristupnih fondova Europske unije.

Također, u okviru navedenog Deska možete zatražiti tzv. 'pismo namjere banke' o financiranju projekta tijekom njegovog trajanja i/ili 'kreditnu liniju' za financiranje razlike vrijednosti projekta i financiranje projekta tijekom njegovog trajanja (tijekom periodičnog financiranja od strane Europske unije).

Desk Europske unije Banco Popolare Croatia vodi se u zajedničkoj suradnji sa Savezom za energetiku Zagreba i Europskom poduzetničkom mrežom (ili kraće EEN koji pruža besplatne usluge pronalaženja partnera na tržištu Europske unije).